###

mezőgazdasági szakcikkek

2023. november 06. 12:47

A micélium szerepe az erdei és szántóföldi növénytermesztésben

 

A mikroszkopikus gombák közössége, az úgynevezett micélium vagy micéliumok (továbbiakban: micélium), kritikus szerepet játszik a természetes ökoszisztémák fenntartásában és a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelésében. A micélium az élet alapvető építőeleme a talajban és azon túl, és fontos szerepet játszik mind az erdei, mind a szántóföldi növénytermesztés terén. Az erdei talaj keresztmetszetét bemutató infografika az eddig felismert biológiai folyamatokat mutatja be.

A micélium szoros kapcsolatban áll a talaj egészségével. Ez a hálózat finom szálakkal átszövi a talajt, és segít a talaj struktúrájának megőrzésében. Az egészséges talajban lévő micélium hozzájárul a kedvezőbb vízháztartáshoz, a tápanyagciklusokhoz és a kórokozók számának csökkentéséhez. A micélium segít a talaj értékeinek megtartásában és a növények számára elérhető víz és tápanyagok növelésében.

Sok növényfaj szoros szimbiózisban él a micéliummal. Ezek az ún. mikorrhiza-kapcsolatok elősegítik a növények tápanyagfelvételét és stressztűrő képességét. A micélium segít a növényeknek jobban kihasználni a talajban található tápanyagokat, különösen a foszfort és a nitrogént. Emellett növeli a növények ellenálló képességét a szárazság, a sóstressz és a kórokozók ellen.

A micéliumra tekinthetünk úgy is, mint biológiai növényvédőszerre, ugyanis a micélium hatékonyan fejti ki hatását más gombákkal a talajban és a növények gyökerei között. Ezáltal csökkenti a kórokozó gombák terjedését, és segít a növények egészségének megőrzésében. Emellett a micélium termel olyan vegyületeket, amelyek gátolják a kórokozók növekedését. Ezek a vegyületek környezetbarát alternatívát jelentenek a vegyszeres növényvédelemmel szemben.

A micélium fontos szerepet játszik a szerves anyagok lebontásában és a komposztálási folyamatban. A micélium segít a komposzt gyorsabb és hatékonyabb lebontásában, ezáltal növelve a tápanyagok hozzáférhetőségét a növények számára. Továbbá a micélium képes a nehézfémek és szennyezőanyagok lebontására is, ami környezetvédelmi szempontból is fontos.

A micélium hálózata a talajban a növények között szállítórendszerként működik. A micélium lehetővé teszi a tápanyagok és a víz hatékony szállítását a növények között, ami különösen fontos a talaj szárazabb régióiban.

A mezőgazdaságban egyre inkább felismerik a micélium szerepét a fenntartható növénytermesztésben. A micéliumot termesztési rendszerekbe lehet bevezetni annak érdekében, hogy elősegítse a talaj egészségének megőrzését, növelje a növények természetes tápanyagfelvételét és csökkentse a vegyszeres növényvédelem szükségességét. A micéliumot például talajfertőtlenítésre, komposztálásra és növényvédőszerek előállítására is használják.

A micélium fontos szerepet játszik a szántóföldi növénytermesztésben a talaj egészségének megőrzésétől kezdve a növények tápanyagfelvételének javításán át a környezetvédelmi szempontokig. A mezőgazdászok és kertészek számára érdemes megfontolni a micélium tudatos hasznosítását a fenntartható és hatékony növénytermesztés elősegítése érdekében. A micélium titka izgalmas terület, és még további kutatás és fejlesztés szükséges annak érdekében, hogy teljességgel kiaknázzuk a benne rejlő mezőgazdasági potenciált.

 


Szerző:
G. Nagy


Képek:

1. infografika a micélium eddig felismert biológiai folyamatairól

2. gombaszálakkal befehéredett talajszerkezet.

 

 

MEGOSZTÁS:

 

szantofold.hu

 

 

 

 

visitor counter